Aftellen naar verkiezingen: 3 initiatieven voor first time voters

Longread May 10, 2024
By Maud Reekmans
header
Meer dan 500.000 Vlaamse en Brusselse jongeren trekken binnenkort voor het eerst naar de stembus. (Foto: © Maud Reekmans)

In 2024, hét verkiezingsjaar, trekken meer dan 500.000 Vlaamse en Brusselse jongeren voor het eerst naar de stembus. Maar veel jongeren zitten nog met vragen, willen zich voorbereiden of hebben hulp nodig bij hun keuze.  Onze 21bis-redacteur Maud ging op zoek naar drie initiatieven voor first time voters.

De Vlaming zal in juni stemmen voor de Europese, federale en regionale verkiezingen, en in het najaar voor de lokale en provinciale verkiezingen. Uitzonderlijk is dat jongeren vanaf 16 jaar al mogen meestemmen bij de Europese verkiezingen; jongeren vanaf 18 jaar mogen deelnemen aan alle verkiezingen.

Wat zijn die verkiezingen nu precies? Op welke partijen kunnen ze stemmen? Welke standpunten hebben al die partijen? Aan de hand van verschillende initiatieven kunnen first time voters zich in aanloop naar de verkiezingen informeren en voorbereiden.

 

1. De jongerenstemtest van nws.nws.nws

Naast de grote stemtest voorziet het nieuwsmedium nws.nws.nws van VRT een specifieke stemtest voor jongeren die een eerste keer gaan stemmen.

In tegenstelling tot traditionele stemtesten wil deze stemtest jongeren betrekken door stellingen aan te bieden die nauw aansluiten bij hun leefwereld en ervaringen. Het resultaat van de test geeft aan welke verschillende partijen het dichtst bij de voorkeur van de jonge kiezer liggen.

Elke stelling wordt daarbovenop voorzien van de nodige context, waardoor de stemtest evenzeer informerend werkt.

De stemtest is vanaf maandag 15 april beschikbaar via nws.nws.nws en VRT NWS.


2. KIES24 

Wat verwachten jongeren van de politiek? Waar dromen ze van? En waar liggen ze wakker van?

In een gloednieuw programma op VRT 1 zoekt Tom Waes uit wie de jonge mensen tussen 16 en 22 jaar, de zogenoemde first time voters, zijn die dit jaar voor het eerst naar de stembus mogen. Waes trekt gedurende vijf afleveringen naar vijf middelbare scholen in Vlaanderen, waar een groep laatstejaarsscholieren de kans krijgt om hun prangende vragen en zorgen aan verschillende politici voor te leggen.

Het programma zal in het late voorjaar te bekijken zijn op VRT 1 en via VRT MAX, en is in samenwerking met productiehuis De Mensen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NWS (@nws.nws.nws)

 

3. Toeten of Blazen

Toeten of Blazen is een vijfdelige videoreeks van ZooMedia, een contentplatform dat vertrekt vanuit de Thomas More-studenten van alle Nederlandstalige en Engelstalige mediaopleidingen. Aan de hand van vijf afleveringen, die wekelijks op het Instagram- en TikTokkanaal van ZooMedia verschijnen, proberen drie studenten Journalistiek het  verkiezingsgebeuren op te helderen. Toeten of Blazen bespreekt de meest prominente Vlaamse partijen, hun partijprogramma’s, de verschillende bevoegdheden en de verschillende soorten stemmen.

Toeten of Blazen is vanaf 8 mei wekelijks op het Instagram- en TikTokkanaal van ZooMedia terug te vinden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ZooMedia (@zoomedia.be)

Uitzonderlijke initiatieven als deze proberen jongeren – een doelgroep waar klassieke media soms naast grijpen – te informeren, zodat ook zij voorbereid en overtuigd van hun keuze naar het stemhokje kunnen trekken op 9 juni.

Tekst: Maud Reekmans
Foto: © Maud Reekmans