De kracht van een compliment op een maandagochtend

Column November 16, 2022
By Valentijn Horemans

Ik heb een ellendig weekend achter de rug. Maar een complimentje van een vreemde geeft mij de kans om positief aan mijn week te beginnen. Waarom zijn we toch zo zelden lief voor elkaar?

Na een ellendig weekend wandel ik in de ochtendzon richting campus. Wanneer iemand me op mijn schouder tikt, kijk ik een beetje geschrokken achterom. Een vriendelijke vrouw geeft me breed glimlachend een complimentje over mijn outfit. Ze was namelijk ‘obsessed’ met de broek die ik aanhad en wilde heel graag weten van welke winkel deze kwam. Uiteraard was ik enorm gevleid en hielp ik haar met plezier verder. Wat zij niet wist, was dat ik diezelfde ochtend minutenlang voor mijn kleerkast had gestaan en mijn hoofd had gebroken over wat ik aan moest. Het voorbije weekend had ik me slecht in mijn vel gevoeld, maar haar complimentje gaf me de kans om weer positief aan een nieuwe week te beginnen.

Dat ik zo geschrokken was om die lieve woorden te horen, zette me aan het denken. Complimenten ontvangen is fijn en laat je (toch voor heel even) in een euforische sfeer, maar waarom doen we dit dan zo weinig? Is het omdat we bang zijn om iets fout te zeggen of om iemand te beledigen? Of hebben we simpelweg te weinig aandacht voor elkaars gevoelens? Als het er op aankomt leven we als mensen steeds meer naast en niet met elkaar. Ieder individu leeft in zijn of haar eigen wereldje en is bezorgd om wat een impact kan hebben op zichzelf. Niet dat dit fout is, maar af en toe aandacht hebben voor de gevoelens van je medemens kan leiden tot hele fijne interacties. Nochtans vloeien er op sociale media wel regelmatig lieve woorden in de vorm van een compliment. Alleen gebeurt dit via de comments en hoef je het niet in real life uit te spreken. Zonde dat sociale media ervoor zorgen dat mensen zich in het echte leven asocialer gedragen.

Daarnaast neemt het geven van een complimentje nog geen vijf minuten van je tijd in beslag. Maar enkel tijdens onze nationale Complimentendag nemen we voor slechts een dag de tijd om lief te zijn voor elkaar en keren we nadien terug naar ons zelfstandig leventje. Ik stel voor dat we allemaal 5 minuten minder lang naar voldoening op sociale media zoeken en gewoon naar zelfvoldoening streven via complimentjes. Want zeg nu zelf, hoe kan je leuker je maandag starten dan met een “Hey, wat heb jij een leuke broek aan”?

Tekst: Ilke Tobback, eindredactie: Stien Leys
Foto: © Ben Van den Bempt