Verkiezingen 2024 – Oskar Seuntjens, voorzitter Jongsocialisten: ‘Het openbaar vervoer moet gratis worden voor mensen onder de 25 jaar’
De verkiezingen van 2024 komen eraan. Er zijn opnieuw veel jongeren die voor de eerste keer hun stem mogen uitbrengen. ZooMedia had een gesprek met Oskar Seuntjens, voorzitter van de Jongsocialisten: kan hij de vele vragen waarmee jongeren zitten beantwoorden?
Mensen krijgen vaak het gevoel dat hun stem er niet toe doet. Waarom is het volgens jou toch nuttig om te gaan stemmen in 2024?
Ik denk eerst en vooral dat het normaal is dat jongeren dat gevoel hebben. Vandaag is het heel moeilijk om jong te zijn. Er zijn nog nooit zo veel jongeren geweest die met mentale problemen kampen en zelfs antidepressiva nemen. Ook het klimaat en het feit dat een woning kopen bijna niet meer mogelijk is, maakt het allemaal moeilijker. Al deze zaken zijn net de reden om er iets aan te doen. Je kan heel kwaad zijn op de politiek, maar sinds de dag dat je geboren wordt tot de dag dat je sterft, neemt de politiek beslissingen over jouw leven. Zij beslissen over jouw kans op onderwijs, een fijne job en een goed pensioen. Als je daar effectief iets aan wil veranderen, dan moet je wel stemmen op een partij waarvan je denkt dat die je belangen het best vertegenwoordigt.
Mobiliteit is een belangrijk thema voor jongeren voor de komende verkiezingen. Neem je zelf nog vaak het openbaar vervoer?
Ik neem altijd het openbaar vervoer. Ik woon in stad Antwerpen. Zolang ik hier woon – en ik hoop dat dat heel mijn leven is, want ik hou van Antwerpen – ben ik nooit van plan om een auto te kopen. Omdat ik het openbaar vervoer vaak neem, snap ik dat er frustratie over is. Veel treinen komen te laat of ze worden afgeschaft en dat brengt veel problemen met zich mee.
Wat wil je met de partij verbeteren op vlak van openbaar vervoer?
Dat is een interessante vraag. We hebben onlangs met Vooruit – mijn moederpartij – een congres gehad. De jongsocialisten hebben toen het standpunt gegeven dat het openbaar vervoer gratis moet worden voor mensen onder de 25 jaar. Dit is tijdens het congres goedgekeurd. Nu is het dus officieel een standpunt van Vooruit. Als we genoeg stemmen halen tijdens de verkiezingen zullen we de andere partijen ook proberen overtuigen. Momenteel zien we dat er helaas nog te weinig geïnvesteerd wordt in het openbaar vervoer. Rechtse partijen kiezen er zelfs voor om te besparen op het openbaar vervoer. Met hen in de regering zal het dus moeilijk worden om het openbaar vervoer echt gratis te maken voor mensen onder de 25 jaar.
De deadline voor het klimaatbeleid is voor de tweede keer niet behaald. Wat wil jouw partij doen voor een beter klimaat?
Voor jongeren is de klimaatverandering heel frustrerend. Onze generatie heeft helemaal geen verantwoordelijkheid als het gaat om de klimaatopwarming, maar het is wel onze generatie die er de grootste gevolgen van zal dragen. Wij willen – samen met Vooruit – de klimaatproblemen wel belangrijk genoeg vinden, want daar draait politiek om in mijn ogen. Politici zeggen vaak dat er geen geld is, maar tijdens de coronacrisis kon de overheid wel miljarden investeren om de economie draaiende te houden. Dat was toen zeker nodig, maar als ze dan zeggen dat er onvoldoende geld beschikbaar is om het klimaat te redden, dan klopt dat niet. De realiteit is gewoon dat veel politieke partijen het klimaat niet belangrijk vinden. Zodra politici – vooral oudere – inzien dat het heel belangrijk is, dan geloof ik dat er veel mogelijk is. Dit moet natuurlijk eerst doordringen. De jongere generatie hecht er veel meer belang aan. Denk maar aan de klimaatmarsen. Het lijkt misschien niet zo speciaal, maar de klimaatmarsen gaan later zeker en vast in de geschiedenisboeken staan. Wij hebben toen echt onze stem laten horen. Helaas hebben politici hier niet naar geluisterd en het resultaat is dat we deadline na deadline missen. Het is zelfs zo erg dat Vlaanderen vanaf het begin al beslist om lager te mikken dan de effectieve doelstellingen. Dan is het meteen duidelijk dat het klimaat geen prioriteit is voor de politici.
We zien dat criminaliteit de bovenhand neemt in grootsteden zoals Antwerpen en Brussel. Denk maar aan the war on drugs en de recente aanslag in Schaarbeek. Wat wil jouw partij doen om de criminaliteit tegen te gaan?
Het is sowieso belangrijk dat criminelen vaker en harder gestraft moeten worden. Daar mag het ook zeker niet bij stoppen. Nu straffen we altijd mensen en nadien kunnen ze dezelfde feiten opnieuw plegen. We moeten ook kijken naar de reden, dus waarom ze het doen. Dan zie je dat het vaak misloopt bij de integratie van mensen die uit andere landen naar hier komen. Ik ga ook even een voorbeeld geven. Een vriend van mij – Bouba Kalala – wilde een appartement huren in Antwerpen. Hij heeft naar verschillende verhuurders gestuurd met zijn eigen naam. Op die e-mails kreeg hij nooit antwoord. Op een bepaald moment besloot hij om naar één persoon twee keer dezelfde e-mail te sturen. Eén keer gebruikte hij zijn eigen naam en de tweede keer gebruikte hij een typische Vlaamse naam. Op de Vlaamse naam kreeg hij meteen antwoord en op Bouba helemaal niet. Ik kan me zelf niet inbeelden hoe frustrerend dit is als je continu op zo’n drempels stuit. Ik snap wel dat er frustraties ontstaan en dat er zaken mislopen. In Borgerhout zijn er soms zes of zeven mensen die in één klein appartement wonen. Dan kom je snel in een slecht milieu terecht en ook dat moeten we vermijden. Harder straffen is nodig, maar alleen daarmee zal het probleem niet opgelost raken.
Jongeren vinden politiek niet aantrekkelijk door de openlijke ruzies en agressieve tone-of-voice van politici. Welk soort communicatie wil jij – als jongerenvoorzitter – hanteren ten opzichte van jongeren?
Ik denk dat het belangrijk is om te praten over problemen waar jongeren wakker van liggen. Ik neem regelmatig deel aan schooldebatten en dan gaat het vaak over mentale problemen. Als ik er met oudere politici zit, voel ik dat ze in een kramp schieten en dat ze het er niet graag over hebben. Voor hen is het iets ongemakkelijk om over te praten. Dat toont ook aan dat ze totaal geen connectie hebben met jongeren. Ze zeggen dat jongeren overdrijven en dat het aantal depressies niet zo erg is. Als we dan gaan kijken naar de cijfers, zien we wel dat er nog nooit zoveel mensen antidepressiva nemen. Ik denk dat het belangrijkste is dat politici stoppen met ruzie maken en praten over problemen waar jongeren wakker van liggen.
Veel jongeren kampen – zeker sinds de coronacrisis – met mentale problemen. Hoe willen jullie deze jongeren helpen?
Dit is een heel moeilijk thema, omdat veel oudere politici er niet over willen praten. Daarom zijn we blij met Conner Rousseau als voorzitter. Hij wil er wel aandacht aan besteden. Ook de minister van Volksgezondheid – Frank Vandenbroucke – is lid van Vooruit en hij heeft voor het eerst honderd miljoen euro geïnvesteerd in mentaal welzijn. Dat is het meeste dat er ooit in geïnvesteerd is. Dankzij hem kunnen leerlingen nu gratis naar het CLB gaan om met psychologen te praten. Er gebeurt dus effectief iets en dat mag hoopgevend zijn. Het is absoluut nog niet genoeg, want er zijn nog veel wachtlijsten. Zelf ga ik ook naar de psycholoog en ik moest ook lang wachten om binnen te geraken. We zijn er absoluut nog niet, maar ik ben al blij dat er eindelijk stappen gezet worden.
Huisvesting wordt voor heel wat jongeren onbetaalbaar. Aan welke oplossingen werkt jouw partij?
Dat is een moeilijk vraagstuk. Ik ben zelf ook aan het kijken om een woning te zoeken en het is gewoon onmogelijk om een woning te vinden. Wat heel frustrerend is, is dat de minister van Wonen het weigert om geld in sociale woningen te steken. Er staan een paar tienduizenden mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Deze mensen krijgen geen hulp. Ook jongeren wonen vaak in koten die steeds duurder worden. Een vriend van mij woont in een kot waar er letterlijk schimmel op de muur hangt, omdat hij niets anders kon betalen. Hier is het vooral belangrijk dat de minister van Wonen (Matthias Diependaele – NVA red.) het geld – dat hij effectief heeft – gebruikt om sociale woningen te bouwen en koten goedkoper te maken. Helaas geeft hij het geld vooral aan de privémarkt om dure appartementen te bouwen die jongeren helemaal niet kunnen betalen.
Geef één reden waarom jongeren in 2024 op jouw partij moeten stemmen.
Wij zeggen altijd dat het voor socialisten niet uitmaakt of je geboren bent in een rijke familie of niet, of je geluk hebt thuis of niet, of je in België geboren bent of in een oorlogsland. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen dezelfde kansen verdient. Daar zullen we altijd voor blijven strijden.
Tekst: Jolien De Smet
Foto bovenaan: © Oskar Seuntjens